Puck Boertje 06 13 08 30 11 Info@cebdsc.nl

Studie/Studentenvereniging

Bij veel studie- en studentenverenigingen is er de ruimte om een bestuur of commissie te doen. Dit zijn leerzame ervaringen doordat je vaak activiteiten kan organiseren en veel met mensen moet samenwerken. Zo leer je veel over jezelf en hoe jij met anderen communiceert.

 

De eerste stappen

Cv

Je cv is vaak het eerste wat een bedrijf van jou ziet. Een eerste indruk kan je maar een keer maken. De belangrijkste tip die we hierover kunnen geven is dat je moet blijven nadenken over wie het cv gaat lezen. Lees daarom zoveel mogelijk over het bedrijf waar je cv naar toe gaat en pas daar de stijl van je cv op aan.

Tips:

 1. Houd het beknopt
  • Recruiters moeten vaak tientallen tot honderden cv’s door, niemand heeft zin in een lang verhaal.
  • Gebruik bulletpoints
 2. Belicht jouw prestaties die relevant zijn in de ogen van het bedrijf.
  • Gebruik woorden om je prestaties te beschrijven die het bedrijf ook gebruikt op de website.
  • Veel bedrijven hebben een visie, missie en strategie die online staat. Samen met een verhaal over hoe het bedrijf zichzelf ziet. Hieruit is veel informatie te halen over wat het bedrijf belangrijk vindt.
 3. Zorg dat alleen de relevante ervaringen op je cv staan
 4. Lees je cv na en kijk of je overkomt zoals jij jezelf wil laten overkomen
  • Laat je cv ook checken door iemand anders

 

Afwegingen die mensen maken:

 

 1. Tijdsinvestering bij je functie zetten
  • Dit is vooral voor studenten van toepassing die naast de studie nevenactiviteiten hebben gevolgd
  • Voor een vaste baan kan je er full-time of part-time bij zetten als je wil.
 2. Foto op het cv
  • Veel mensen doen dit tegenwoordig om er voor te zorgen dat de recruiter niet naar facebook hoeft om je foto te vinden en misschien nog veel meer.
 3. Interesses/Hobby’s op je cv
  • Hiermee kan je een persoonlijk vleugje aan je cv geven, ook geeft het aanknopingspunten voor het gesprek wat later mogelijk volgt.

 

Motivatiebrief

Veel bedrijven vragen tegenwoordig om een motivatie brief, dit is voor jou een mogelijkheid om jouw unieke kwaliteiten over te brengen. Samen met je cv maakt een motivatiebrief de indruk die het bedrijf van je krijgt. Voor vrijwel alle bedrijven is het hoofddoel van deze brief om te kijken of je hebt nagedacht over waar je voor solliciteert. Daarnaast wordt het mocht er een gesprek volgen vaak gebruikt om aanknopingspunten te vinden voor vragen.   Het helpt heel erg bij een strakke brief schrijven als je een bepaalde structuur aan houdt. Je wil je motivatie laten blijken en het moet jouw capaciteit voor de functie kracht bij zetten. Dit doe je door de volgende structuur toe te passen.

 

 1. Motivatie
  Haal ervaringen aan uit je verleden, vertel waarom je hier energie uit haalt, vertel waarom je denkt dat dat aansluit bij de functie waar je op solliciteert. Ook is het goed om te laten weten wat je verwacht te leren.
 2. Capaciteit
  Haal ervaringen uit je verleden aan, vertel wat je daar hebt geleerd en hoe je dit kan toepassen om het bedrijf verder te helpen. Vooral dit laatste laat zien dat je hebt nagedacht over jouw toegevoegde waarde bij het bedrijf.

Tips:

 1. Lees je in bij het bedrijf
  • Analyseer waar het bedrijf naar zoekt en pas je woordkeuze daarop aan.
 2. Lees je in op de vacatures
  • Zorg ervoor dat je de eisen van de vacature hebt doorgrond. Hiermee weet je zeker dat de vacature bij jou aansluit en kan je beter vertellen waarom jouw ervaring en eigenschappen je de perfecte kandidaat maken.
 3. Maak meerdere versies
  • De eerste keer is nooit de beste keer, lees je brief zelf, laat hem lezen en verwerk vervolgens het commentaar.

  4. Geeft voorbeelden van situaties

  • Anekdotes zetten je verhaal kracht bij als je ze goed inzet

Solliciteren

Het sollicitatie proces is er om de beste match tussen een functie binnen een bedrijf en een persoon te vinden. Dat werkt van twee kanten. Veel mensen denken dat ze zichzelf in het keurslijf van een functie moeten drukken terwijl dat voor niemand het beste is. Lees je daarom zo goed mogelijk in en denk goed na over wat jij eruit wil halen. Dat zal later in het proces je sollicitatie kracht bij zetten.
Uiteindelijk gaat het erom dat je kritisch blijft, richting jezelf en richting het bedrijf. Wanneer je solliciteert voor een functie wil je natuurlijk een aanbod krijgen, toch is het ook een moment om meer over het bedrijf te weten te komen. Blijf daarom vragen stellen, hiermee laat je zien dat je na denkt over wat je doet. Dat is een eigenschap waar iedereen meerwaarde in ziet.

 

Tips:

 1. Lees je zo goed mogelijk in
  • Veel bedrijven geven informatie over het sollicitatie proces zodat je je beter kan voorbereiden. Pak dit op en probeer net een stap verder te gaan, afhankelijk van de informatie kan je mensen googlen, vakinhoudelijk je kennis aanscherpen, cases oefenen, en meer.
 2. Blijf kritisch op jezelf
  • Laat zien dat je de beste kandidaat voor het bedrijf bent
  • Zelfreflectie
 3. Blijf kritisch naar het bedrijf
  • Blijf goed na denken over of waar je solliciteert wel goed bij je past
  • Stel vragen
 4. Wees eerlijk
  • Zorg dat je zo eerlijk mogelijk bent, dit zet je verhaal als geheel kracht bij
 5. Speel in op wat voor een persoon tegenover je hebt
  • Uiteindelijk zal je een persoon moeten overtuigen, communiceren op een manier die aansluit bij de persoon tegenover je helpt daarbij.

 

 

 

 

Ontwikkeling naast je studie

Als bedrijven ergens naar opzoek zijn in een persoon dan is vrijwel altijd een van de belangrijke eigenschappen het vermogen om jezelf nieuwe vaardigheden aan te leren. Dit vermogen hebben sommige mensen al heel sterk van zichzelf en anderen kunnen het ontwikkelen. De beste manier is om fouten te maken en daar van te leren. Dit kan je op verschillende manieren doen en wij hebben een greep van de mogelijkheden die voor de Delftse student beschikbaar zijn samengevat.

Studie/Studentenvereniging

Bij veel studie- en studentenverenigingen is er de ruimte om een bestuur of commissie te doen. Dit zijn leerzamen ervaringen doordat je vaak activiteiten kan organiseren en veel met mensen moet samenwerken. Zo leer je veel over hoe jij met anderen communiceert en het is een vergefelijke omgeving fouten kan maken.

 

Studenten consultancy

Er zijn verschillende partijen die de mogelijkheid bieden om als student ervaring te krijgen met consultancy projecten. Hier kan je goed op projectbasis leren werken en op een meer business gerichte manier leren werken. Dit kan goed via partijen als De Kleine Consultant, Young Advisory Group, NAHSS en UniPartners.

 

Studenten Ingenieurs

Via de TU zijn er veel programma’s waar je je opgedane kennis kan toepassen in een team. Hier leer je ook goed in een groot team werken met als doel een concreet eindproduct en strakke deadline. Dit kan goed bij de DreamTeams van de TU en de lopende projecten van verschillende faculteiten.

Stage en studentwerken

Bij veel verschillende bedrijven kan je een stage doen of een studentwerkschap op je nemen. Dit is de ideale manier om een keer diep in het bedrijfsleven gedompeld te raken en te kijken hoe jij binnen een bedrijf fungeert. Ook is het een mooie kijk in de keuken bij het bedrijf waar je zit waaruit je uit haalt over wat jij in een werkgever zoekt.

 

Coming soon…

Externe carriere events, hier zijn binnekort business courses te vinden.